čtvrtek 3. listopadu 2022

Přečteno ~ Říjen 2022

 
Shrnutí měsíce:
Celkem přečteno knih: 11 + 1 rereading
Počet stránek: 4828 stran (nejméně kniha Sváděj mě: 208, nejvíce kniha Rod země a krve: 792)

Pro více informací o knížkách klikni na "Další informace" ↓

Název knihy: Druhá šance pro Zoe
Autor: Michaela Schmiedlová
Zhodnocení: Tak tohle byla velice pěkná a milá romantika, která vypráví příběh matky a dcery. Čtenář již od začátku ví, že příběh Terezy (matky) neskončí happyendem a pro mě to bylo docela smutné čtení. Na druhou stranu příběh Zoe (dcery) je těžký, ale zároveň nadějeplný, s druhou šancí - jak už název vypovídá. Kniha je velice mile napsaná, útlá a nádherně se čte. Autorka má opravdu příjemný styl psaní. Ano, mohla bych říct, že je kniha v mnohém ne příliš realistická, ale vzhledem k tomu, že se jedná o young adult a primární cílovou skupinou jsou náctileté slečny, tak si myslím, že kniha je v tomto směru naprosto ideální. Naopak jsem si pochvalovala příjemnou romantickou linku mezi Zoe a Jamesem, k tomu sladkosti a pečení, které tomu dodaly na zajímavosti. Mně se to moc líbilo, a proto hodnotím 4 hvězdičkami z 5. Celou recenzi na knihu si můžete přečíst kliknutím zde.

Název knihy: Konflikt
Autor: Michaela Brnková
Zhodnocení: Kniha mi byla doporučena ke čtení a já si teď úplně říkám, proč jsem si ji nepřečetla dříve? Kniha nabízí opravdu skvostné zpracování, zajímavé téma a především úžasnou hlavní dvojici. To jejich hašteření a vzájemná chemie, to byla naprostá paráda. Autorčin styl psaní bych rozhodně srovnala s úrovní zahraničních autorek. Kniha se četla sama a já se nemohla odtrhnout. Prostě nemám co vytknout. Pokud máte rádi tématiku mafie, tak tohle skvostné dílečko je naprostá povinnost k četbě! Hodnotím 5 hvězdičkami z 5.

Název knihy: Sváděj mě
Autor: Stacey Kennedy
Zhodnocení: Hlavní hrdinka zvolila tedy opravdu poněkud zvláštní druh pomsty... Každopádně, tato kniha je fakt jednohubka, člověk se pustí do čtení a najednou je konec. Je to trochu naivní, utažené za vlasy a až moc honem, ale jako nečetlo se to vůbec špatně. Prostě takový průměr. Dalším dílům (pokud vyjdou) dám určitě šanci. Hodnotím 3 hvězdičkami z 5.

Název knihy: Ten první
Autor: Roni Loren
Zhodnocení: Kniha mě zaujala tématem, ale musím říct, že je to napsané velice vkusně. Ano, na pozadí příběhu stojí obrovská tragédie, která naprosto změnila a zformovala životy hlavních hrdinů. Přesto kniha nabízí nádhernou romanci a velkou lásku s dávkou erotiky. Moc jsem si pochvalovala velkou jiskru a chemii mezi hlavními postavami. Liv i Finn si oba z tragédie odnesli své vlastní jizvy, se kterými se snaží různě popasovat. Teprve jejich shledání je ale donutí postavit se všemu čelem. I svým největším strachům. Kniha se skvěle četla, autorka má velice příjemný a čtivý styl psaní. Hodnotím 5 hvězdičkami z 5.

Název knihy: Polib mi dortík
Autor: Helena Hunting
Zhodnocení: Tak tato kniha mi neskutečně přišla vhod. Úžasně napsáno, vtipné hlášky a dialogy, rozkošná ústřední dvojice. Blaire mi přišla neskutečně sympatická se svými hláškami, nadýchanými šaty a promyšlenými cupcaky. A Ronan? To byl prostě sexy hipsterský, pokérovaný dřevorubec. Čtení jsem si užila od začátku do konce, bylo to bez zbytečného dramatu, ale moc moc pěkné. Hodnotím 5 hvězdičkami z 5.

Název knihy: Haka za lilii
Autor: M. K. Hardy
Zhodnocení: Přiznám se na rovinu, ta haka mě fakt zaujala. Už párkrát jsem ji viděla na Youtube a ač to pro nás vypadá dost zvláštně, je to svým způsobem takové... hm... živočišné. Navíc jsem na tohle téma v knize zatím ještě nenarazila. Co se týče hlavních postav, tak mužská část z Nového Zélandu byla skvělá. Bože, taková banda vtipných, ochranitelských, pořádných kusanců. To byl sen, až jsem si přála být hlavní hrdinkou. Alexe jsem si hned oblíbila. Lily mě ze začátku někdy docela štvala, až jsem si říkala, jestli je ta holka vůbec normální? Ale později vyjde najevo, co stojí za důvodem jejího chování a přiznám se, že o tom, co jí je, jsem také ještě nečetla. Rozhodně nebudu víc prozrazovat, knihu si musíte přečíst sami, abyste zjistili, o co vlastně jde. Kniha se jinak četla přímo úžasně, jedná se o opravdu moc pěknou romantiku. Taky jsem si pochvalovala tu hovorovou češtinu. Tohle prostě zahraniční knihy překladem většinou ztratí. Co mě bohužel trochu zklamalo, tak to byl urychlený konec. Ten by dle mého názoru zasloužil ještě pár stránek, aby se víc rozvinul a čtenář tak získal uspokojující požitek z finále. Jinak ale nemám co vytknout a hodnotím 4 hvězdičkami z 5.

Název knihy: Rod země a krve
Autor: Sarah J. Maas
Zhodnocení: REREADING! Nebudu vůbec nic zastírat, Sarah J. Maas se řadí mezi moje nejoblíbenější autorky. Její předchozí série Skleněný trůn a Dvory bych mohla s přehledem číst pořád dokola. U této série možná může mít čtenář ze začátku problém rychle se zorientovat v novém prostředí. Sarah má totiž dar vymyslet svoje knihy do sebemenších detailů s úžasně vyvedenými světy, takže se tu setkáme s celou řadou různých bytostí, což může ze začátku působit až moc složitě. Ale jakmile se čtenář dostane do děje, nestačí valit oči. V příběhu se také střídají pohledy různých postav, nicméně hlavní postavou tohoto příběhu je Bryce Quinlan, napůl člověk, napůl víla. Ta může na čtenáře ze začátku působit jako pařmenka, která si ráda užívá života a nic neřeší. Ale ona taková i je, zároveň však dokáže být statečná, neskutečně loajální a citlivá měkkota s pěkně prořízlou papulou. Když zemřela její nejlepší kamarádka Danika a celá Ďábelská smečka, brečela jsem u toho jako malá. A tato událost přivede Bryce, aby vyřešila a pomstila smrt svých přátel. Jak jsem zmínila, Sarah má příběh vždy promyšlený do sebemenších detailů, takže Bryce spolu s Huntem pak odkrývají různá tajemství, aby případ vyřešili. A k tomu mezi nimi přeskočí pěkně žhavá jiskra. Příběh se v závěru může jevit uceleně, nicméně připravuje půdu pro další možné problémy, které se budou řešit v dalších dílech série. Za mě velice povedené. Hodnotím 5 hvězdičkami z 5.

Název knihy: Rod nebes a dechu
Autor: Sarah J. Maas
Zhodnocení: Druhý díl se nese poněkud v jiném duchu, než tomu bylo u Rodu země a krve. První díl se nesl spíše ve znamení pomsty a smutku, zatímco druhý díl nabízí o poznání více akce a také odhalování skryté pravdy. Ke stávajícím postavám se přidávají postavy nové a čtenář má tak možnost pomalu rozplétat jejich životní cesty. S některými rozhodnutími postav nemusíte vůbec souhlasit, přesto si vás dokáží získat natolik, že musíte fandit snad opravdu každé z nich, vyjma těch záporných postav. Ty spolu s hlavními hrdiny nenávidíte až do morku kostí. Sarah celkově příběh různě zaplétá a rozplétá. Tohle na jejích knihách naprosto miluji, že jsou dokonale vyšperkované a vymyšlené do nejmenších detailů. Co jsem tak zaznamenala, spousta lidí kritizuje až přílišnou erotiku v ději. Mně osobně to zase tak nevadilo, i přesto, že je znát, že od Dvorů stříbrných plamenů Sarah píše erotické pasáže o dost více. Celkově mi v tomto směru byla asi nejvíce sympatická romantická linka okolo Ruhna. Tam jsem byla opravdu spokojená a přiznám se, že se moc těším, jak se jeho příběh bude rozvíjet dál. A teď se dostávám k tomu hlavnímu, a to je závěr knihy. Jako vážně? Čekala jsem všechno možné, ale tohle opravdu ne! Ač k tomu možná děj směřuje, stejně to pro mě byl totální šok a jsem úplně hotová z toho, že teď budeme muset kdovíjak dlouho čekat na další díl. Knihu jsem si maximálně užila a moc se těším, jak s tímhle Sarah naloží dál. Hodnotím 5 hvězdičkami z 5.

Název knihy: Drahá Ava
Autor: Ilsa Madden-Mills
Zhodnocení: Hlavní hrdinka to celkově v životě neměla vůbec jednoduché. Když se navíc na středoškolském večírku stane obětí znásilnění, tak mi to úplně zlomilo srdce. Tohle by se nemělo nikomu stát. Líbilo se mi ale, že i přesto byla Ava silná a snažila se postarat o mladšího bratra. Knox se naopak ze začátku tváří docela nesympaticky. Ale v průběhu čtení čtenář nahlíží do jeho života a zjistí, že všechny jeho kroky vedly k tomu, aby Avě pomohl. Byl to opravdu kluk s obrovským srdcem. Dle mého názoru mohla ale autorka lépe uchopit to téma znásilnění. Viník byl evidentní téměř hned, na výběr moc nebylo, takže vlastně ani žádný extra velký zvrat nenastal. Ale na druhou stranu se mi moc líbil ten závěr. Celkově to bylo smutné, ale pěkné čtení, které hodnotím 4 hvězdičkami z 5.

Název knihy: Rapsodie
Autor: Laura Thalassa
Zhodnocení: Tak tohle bylo počteníčko! Jsem absolutně nadšená. Příběh měl dokonalý spád, tempo, čtenář nemá vůbec šanci se nudit. Hlavní dvojice, siréna Callie a vílí král a Handlíř v jedné osobě, to byla panečku dvojka. A ta jiskra, panebože ta jiskra mezi nimi! Takovou skvělou romanci jsem dlouho nečetla. Především to vysvětlení, proč Handlíř musel Callie opustit a vrátil se až po 7 letech... říkám vám, že srdce mi z toho buší ještě teď, jak to bylo nádherný. Část zápletky se v ději vyjasnila, ale jsem si jistá, že nás čeká ještě parádní jízda. Jestli jste i vy milovníky romantické fantasy, tak si knihu určitě nenechte ujít.  Hodnotím 5 hvězdičkami z 5.

Název knihy: Všechno, co jsme měli
Autor: Jennifer Bright
Zhodnocení: S německými autorkami se v poslední době opravdu roztrhl pytel. Kniha Všechno, co jsme měli je velice pěkně napsaná, hezky se čte - tedy i přes tu traumatickou událost, ale bohužel dle mého názoru obsahuje velké množství nelogičností, ke kterým jsem měla během čtení velké výhrady. První z nich bylo právě podnikání Kate, která si obstarává celý chod kavárny sama. Tím ale autorka myslela, že jenom obsluhuje zákazníky a občas něco upeče. Kde je ten zbytek práce, která musí být kolem takového podnikání enormní? Také nákupy ingrediencí, které hlavní hrdinka potřebovala k pečení do kavárny, ale i na zakázky před Vánoci, zvládla nakupovat sama a vše obstarávala pěšky. Zajímalo by mě, jak tahá ty balíky mouky, cukru, másla a všeho dalšího. Možná jí to samo magicky nalítne až pod nos do kuchyně, ale kdo ví? Ano, jsou to detaily, ale i takové detaily bohužel dělají knihu. Romantická linka byla ve stylu hate to love a ze začátku jsem z ní byla úplně rozpačitá, protože se k sobě Kate a Aidan chovali jak malá děcka. Přerod k lásce se udál pomalu jak lusknutím prstu. Chyběla mi tam větší hloubka citů, nějaká chemie. Také jsem nebyla moc nadšená po textové stránce, protože kniha obsahuje opravdu velké množství chyb. Klasický spisovný styl textu je najednou z ničeho nic rozbit hovorovou češtinou. Závěrem chci říct, že kniha není rozhodně úplně špatná. Jedná se spíše o odpočinkovou romantiku s kapkou těžkého tématu, ale za mě je kniha ve svém žánru opravdu průměrná. Hodnotím 3 hvězdičkami z 5.

Název knihy: Fakt šílená jako já
Autor: Jo Watson
Zhodnocení: Další povedená komediální romantika od autorky. Je fakt, že některé scény s Instagramem a hashtagy byly spíš smutné než vyloženě k smíchu - zvlášť vezmu-li v potaz, že někdo takhle ujetě skutečně žije, ale některé scény byly doslova k popukání. Například když si hlavní hrdinka půjčovala auto, nebo scéna mobil-pes-zadek (detaily se dozvíte v knize :D). No to jsem se nasmála! Nejedná se o žádnou vrcholovou literaturu, ale když k tomu opravdu přistoupíte jako ke komediální knize, tak to žádné zklamání být nemůže. Mně se to prostě moc líbilo. Sympatické hlavní postavy, vtipný pes a poselství příběhu - že internet skutečný život nikdy nemůže nahradit. Hodnocení 4 hvězdičky z 5.

Zdroj obálek knih - www.databazeknih.cz

Přečteno za říjen je kompletní. Až jsem sama překvapená, kolik jsem toho stihla. A co jste v říjnu přečetli vy?

12 komentářů:

  1. Polib mi dortík byl naprosto skvělý. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ze zmíněných jsem četla Sváděj mě a Haka za lilii a mám na ně hodně podobný názor jako ty. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Stihla jsi toho opravdu hodně. 🙂
    Ja za říjen dočetla detektivku A pak nezbyl žádný - kniha se mi moc líbila, dál jsem četla autobiografii Mezi dvěma světy - příběh ženy, která bojovala s leukémií. Dojemné a krásně napsané. A nakonec jsem přečetla román Cukrářova dcera - čteno podruhé, kniha se mi moc líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, až se sama divím. Jinak pěkné knihy jsi přečetla, tak jsem moc ráda, že se ti líbily. :-)

      Vymazat
  4. Také jsem četla Haku za lilii povedený román, ale především jsem se konečně dostala k Rodu země a krve a to bylo úžasný. :) Teď se chystám na dílo Sváděj mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Rod země a krve miluji. Celkově knihy od Sarah J. Maas jsou jedny z nejlepších, co snad existují (za mě) :-D Tak jsem zvědavá, co řekneš na Sváděj mě.

      Vymazat
  5. Nečetla jsem ani jednu. Nová série od Maas mě láká, ale asi se k ní jen tak nedostanu :-D

    OdpovědětVymazat