čtvrtek 6. října 2022

Recenze ~ Michaela Schmiedlová - Druhá šance pro Zoe


Název knihy: Druhá šance pro Zoe
Autor: Michaela Schmiedlová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2022
Počet stran: 216

O čem kniha je: "Zoe právě odmaturovala a chystá se do Londýna na koncert slavné britské kapely, jejímž zpěvákem je její otec. Muž, jehož nikdy nepoznala, se jí po jejím narození zřekl. Nebo to bylo jinak?
O dvacet let dříve se Tereza v Londýně pokouší utéct před temnou minulostí. Pilně studuje a postupně se jí zase daří najít radost ze života. Nachází tu nové přátele a zamiluje se do vycházející rockové hvězdy. Quentin je úžasný, má to v hlavě srovnané, není sukničkář ani nebere drogy. Zdá se, že budoucnost bude patřit jejich lásce. Jenže osud má na věc jiný názor…
Dva navzájem propletené příběhy od sebe dělí dvě desítky let. Příběh matky a dcery, Terezy a Zoe, dvou božských cukrářek, jejichž dorty dokážou otevírat srdce."

- oficiální anotace z www.databazeknih.cz

Pro pokračování klikni na "Další informace" ↓


Moje hodnocení: Knihu Druhá šance pro Zoe napsala česká spisovatelka Michaela Schmiedlová. Michaela žije s manželem a dvěma syny v Liberci, kde také provozují krámek s farmářskými potravinami. Není tedy překvapivé, že právě jídlo má v příbězích Míši velkou roli.

Kniha vypráví příběh dvou žen, matky a dcery. O 20 let dříve studuje Tereza na stipendiu v Anglii. Pokouší se popasovat s velmi traumatizujícím zážitkem, který prožila v dospívání, a snaží se znovu najít radost ze života. Přes svou kamarádku se seznámí s frontmanem kapely The Secret Box, Quentinem, který jí hned padne do oka. A ona jemu. Vypadá to, že Tereza konečně našla štěstí a opravdu se zamilovala, jenže osud má jiné plány.

Zoe ví, že Quentin, zpěvák slavné britské kapely, je jejím otcem. Nikdy ho však nepotkala, protože se jí po narození zřekl. Zoe právě odmaturovala a tak se vypraví do Anglie, aby se s ním seznámila. Jenže zjistí, že ne všechno je tak, jak si celý život myslela. Její matka jí totiž možná pravdu trochu zatajila.

Druhá šance pro Zoe je velice milá YA kniha. Čtenář od začátku ví, jak dopadne příběh Terezy. A ten mi, upřímně, celkem trhal srdce, protože je poměrně hodně tragický. Naopak příběh Zoe je o druhé šanci, jak už název vypovídá. Je to příběh plný naděje, že po těžkých a smutných událostech zase vysvitne sluníčko a Zoe nalezne v životě svoje místo po boku svých blízkých. Kniha je poměrně útlá, ale velice milá a nádherně se čte. Autorka má opravdu příjemný styl psaní. Jediné, co bych knize vytkla je, že není v mnohém příliš realistická, ale vzhledem k tomu, že se jedná o young adult a cílovou skupinou jsou tu primárně náctileté slečny, tak si myslím, že kniha je v tomto směru naprosto ideální. Naopak jsem si pochvalovala příjemnou romantickou linku mezi Zoe a Jamesem, k tomu sladkosti a pečení, které tomu dodaly na zajímavosti. Na konci potěšil také recept, i když nejsem v kuchyni zdatná, třeba někdy vyzkouším. 

Pokud máte ve svém okolí nějakou mladou náctiletou slečnu, nebo si sami chcete odpočinou u milé knihy pro mladé čtenářky, tak tento příběh určitě doporučuji k přečtení. Má svoje mouchy, ale v rámci žánru si myslím, že kniha potěší. Obálka pak knihu skvěle doplňuje, určitě nemám výhrady.

Hodnocení: 4 hvězdičky z 5🌟


Zdroj knižní obálky - www.databazeknih.cz
Zdroj fotek v koláži - www.pinterest.com


Děkuji autorce Michaele Schmiedlové za poskytnutí knihy k sepsání této recenze.



9 komentářů:

  1. Pro mě už by knížka asi nebyla, ale pro mladší čtenářky to může být fajn oddychovka :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. To by mohla být milá knížka. Děkuji za tip. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tuto knihu neznám, ale líbí se mi její obálka :-) Je to přesně můj styl příběhů, které ráda čtu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha je určitě zajímavá a líbí se mi :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkně napsáno. :) Kniha nevypadá vůbec špatně. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Můj styl četby to není ale věřím, že se spoustě lidem bude líbit

    OdpovědětVymazat
  7. Na knihu jsem koukala, ale nakonec o ni nemám zájem. :-) obálka se mi moc nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  8. pro mne kniha není, ale kamarádka má ráda tyto románky :) děkuji za tip pro ni :)

    OdpovědětVymazat