neděle 11. dubna 2021

Recenze ~ Laura Kneidl - Nedotýkej se mě


Název knihy: Nedotýkej se mě
Autor: Laura Kneidl
Název série: Nedotýkej se mě
Díl v sérii: 1. díl
Nakladatelství: Red
Rok vydání: 2020
Počet stran: 406

O čem kniha je: "Když Sage přijede do Nevady, nemá vůbec nic – peníze, přátele, ani pořádnou střechu nad hlavou. Se svou železnou vůlí je však pevně odhodlána začít zde nový život a zapomenout na vše, co se jí doma stalo. Jenomže odpoutat se od vlastní minulosti není tak jednoduché. Vzpomínky a s nimi spojený neustálý strach ji doprovázejí na každém kroku. Nejinak je tomu i ve chvíli, kdy Sage dostane místo v knihovním skladu a setká se zde s Lucou. S pronikavým pohledem šedých očí i s tetováním je Luca ztělesněním všeho, čeho se Sage tolik bojí. Ve skutečnosti Luca není tím, kým se na první pohled zdá být. Krok za krokem nahlíží Sage do Lucovy duše a probouzí v sobě cit, který doposud nepoznala. Spolu s tím nachází odpovědi na všechny své dosud nezodpovězené otázky…"

- oficiální anotace z www.databazeknih.cz

Pro pokračování klikni na "Další informace" ↓


Moje hodnocení: Autorkou knihy je německá spisovatelka Laura Kneidl, jejíž tvorba je přirovnávána k románům od další německé spisovatelky - Mony Kasten, která je u nás již poměrně známá díky své sérii Začít znovu. Podobnost mezi těmito autorkami tu určitě je, ať už vezmeme v potaz styl psaní, nebo zasazení děje do univerzitního prostředí v USA. Obě autorky pak na začátku své knihy navrhují playlist s písněmi, které doplňují příběh. Pokud tedy romány ve stylu Mony Kasten vyhledáváte, s touto knihou od Laury Kneidl rozhodně nesáhnete vedle.

Hlavní hrdinkou příběhu je Sage Dertingová, která bez rozloučení prchá od své rodiny z Maine až do několik tisíc kilometrů vzdálené Nevady, kde hodlá studovat na univerzitě, a především začít nový život s čistým štítem, bez starostí a bez pocitu, že se musí každou chvíli vyhnout hrozícímu nebezpečí, kterému čelila v domě své rodiny. Z počátku může mít čtenář pocit, že reakce Sage na některé situace jsou přehnané, ale čím víc děj postupuje, tím víc je jasné, že Sage má ke svému chování opravdu velký důvod. Díky brigádě v knihovně se Sage seznámí s Lucou, který na ní rozhodně neudělá dobrý první dojem. Potetovaný, vysoký muž s pronikavým pohledem v šedých očích - to je přesně ten typ člověka, kterému by se měla vyhýbat. Avšak díky přátelství s April, Lucovou sestrou, se s ním seznamuje víc a víc. Až jednoho dne zjistí, že se Lucovi už nechce vyhýbat. Jenže minulost je člověku pořád v patách, a tak je jen otázka času, než dostihne i Sage.

Autorce se určitě musí ponechat, že se jí podařilo vytvořit opravdu pěkný a poutavý příběh, který zároveň řeší i citlivé a těžké téma zneužívání. Příběh může pak na některé působit zdlouhavě, ale vzhledem k tématu si myslím, že ho autorka vystihla na výbornou - psychické problémy se rozhodně nevyřeší přes noc. Krásná romantická obálka knihy je pak opravdovou třešničkou.

Na závěr malé upozornění, abyste se nelekli nedopracovaného konce. Jedná se totiž o duologii, takže na tento díl navazuje ještě díl druhý. Kniha Nedotýkej se mě je dle mého názoru opravdu povedenou knihou. Určitě bych ji doporučila všem, kteří vyhledávají odpočinkovou a romantickou četbu, která zároveň není úplně bezduchá a řeší také závažnější a citlivá témata. U knihy se rozhodně nebudete nudit.

Hodnocení: 5 hvězdiček z 5🌟

Zdroj knižní obálky - www.databazeknih.cz
Zdroj fotek v koláži - www.pinterest.com

10 komentářů:

  1. Kniha mě zaujala nejen na pohled - obálka je opravdu krásná. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se ta obálka taky šíleně líbí :-) Opravdu jedna z těch hodně povedených.

      Vymazat
  2. Hodně se mi líbí obálka a podle popisu by se mi líbil i vnitřek knihy. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus. Myslím, že nebudeš zklamaná.

      Vymazat
  3. Ešte som sa s ňou nestretla, no obal vyzerá naozaj hravo :)

    FRENCHSTYLE | Sleduj ma na Instagrame! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten obal je opravdu nádherný, také se mi líbí.

      Vymazat
  4. Knihu si chci pořídit, dost mě zaujala. :) Perfektní obal knihy a taky i tvoje grafika. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle kniha mě hodně láká už nějakou dobu. A když vyšel druhý díl, je nejspší nejvyšší čas se do ní pustit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak to každopádně. Aspoň nebudeš muset čekat, jako vždycky já :-D

      Vymazat