neděle 18. dubna 2021

Recenze ~ Julie Johnson - Poskvrněná svatozář


Název knihy: Poskvrněná svatozář
Autor: Julie Johnson
Název série: Zapovězená královna
Díl v sérii: 1. díl
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2021
Počet stran: 272

O čem kniha je: "Jako nemanželská dcera vévody žila Emilia Lancasterová dvacet let jako běžný občan, přestože jí v žilách kolovala modrá krev. Ovšem když celá královská rodina tragicky zahyne při smrtícím útoku, následnická linie prudce změní směr. Se svým nemocným otcem ustanoveným králem a bez právoplatného dědice je Emilia nucena vystoupit ze stínu a začít se smiřovat s osudem, po kterém nikdy netoužila. Chtějí, aby se chovala jako hodná holčička. Chtějí, aby si na hlavu narazila blyštivou korunu a držela jazyk za zuby. Brzy je čeká zklamání."

- oficiální anotace z www.databazeknih.cz

Pro pokračování klikni na "Další informace" ↓


Moje hodnocení: Poskvrněná svatozář, první díl z trilogie Zapovězená královna, je zároveň i první knihou od americké autorky Julie Johnson, která u nás v České republice vyšla. Vydání druhého dílu série se plánuje na červen 2021, třetí díl s ukončením celého příběhu doufejme vyjde na podzim.

Hlavní hrdinkou příběhu je dvacetiletá Emilia, která žije celkem spokojeným a obyčejným životem. Večer si vyrazí do baru se svým přítelem z dětství, když se její poklidný život roztříští na kusy. Během mimořádného televizního vysílání se dozvídá o požáru, který propukl v královském paláci, a který má za následek úmrtí krále a královny Germánie. Následník trůnu korunní princ Henry leží s těžkými popáleninami ve vážném stavu v nemocnici. Jenže Emilia skrývá velké tajemství, protože i jí koluje v žilách modrá krev. A díky požáru je najednou o dost blíže koruně a trůnu, než by si kdy dokázala představit.

Autorka v prvním díle pěkně připravila půdu pro pohádku z prostředí monarchie pro dospělé. Dle jejích slov a upozornění na začátku knihy by se mělo jednat o temnou pohádku, plnou nadávek, královských intrik a žhavého sexu. Z tohoto v prvním díle ale příliš nečekejte. Romantická linka (a zakázaná  láska) se začíná sice rozjíždět, nadávek se pár objeví, stejně tak pár intrik, ale žádná velká temnota se v prvním díle rozhodně nekoná. Každopádně musím ponechat, že celý první díl je opravdu hodně dobře napsán (a samozřejmě také dobře přeložen), děj nikde nevázne a má spád, takže je čtenář nucen pokračovat, aby se dozvěděl, co se bude dít dál. Sama za sebe se přiznám, že těch 272 jsem měla přečtených hned, až mě mrzelo, že už je konec. Také musím zmínit skvělou chemii mezi hlavními hrdiny příběhu, díky níž si tu jejich zakázanou lásku zatraceně užíváte. Obálka knihy sice není vrchol grafického umění, nicméně je rozhodně ucházející k tématu knihy. Za mě opravdu velmi povedený díl. Pokud i vy máte rádi knihy z prostředí monarchie, tak si tuto sérii v žádném případě nenechte ujít.

Hodnocení: 5 hvězdiček z 5🌟

Zdroj knižní obálky - www.databazeknih.cz
Zdroj fotek v koláži - www.pinterest.com

6 komentářů:

  1. Slyším zakázaná láska? Hned mě kniha zajímá víc. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Dost mě to zaujalo, ale ta obálka je otřesná :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Ani mně se obálka moc nelíbí. Příběh mě zaujal, ač si nejsem jistá, jestli jsem cílová věková skupina. 🙂

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle zní jako zajímavá kniha. A určitě by stála za to si ji přečíst. No obálka vypadá opravdu nic moc.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu vůbec neznám, ale nevypadá zle. Možná ji někdy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  6. knihu neznám a souhlasím, že obálka je hrozná, ale naštěstí se kniha podle obalu nesoudí :) je super, že se ti kniha líbila, já po pravdě tento žánr už moc nevyhledávám, ale jako takové oddechnutí to nemusí být vůbec špatné :)

    OdpovědětVymazat