úterý 24. ledna 2023

Recenze ~ Kristina Waagnerová - Zlatá Grai


Název knihy: Zlatá Grai
Autor: Kristina Waagnerová
Název série: Zlatá Grai
Díl v sérii: 1. díl
Nakladatelství:  Martin Koláček - E-knihy jedou
Rok vydání: 2021
Počet stran: 655

O čem kniha je: "Přísežní sourozenci Bastien a Isarell nastupují do bojové školy Světelné říše. Oba si určují vysoké cíle – Bastien volí za mistra nejschopnějšího, také však nejkrutějšího válečného prince, Isarell šílenou královnu divoženek. Oba se stávají klíčovými loutkami v rukou velmi nebezpečných intrikánů. Dokončit výcvik je tak může stát víc, než jsou ochotni zaplatit. Ale z té cesty už nemůžou sejít – i kdyby vedla přímo do pekla.

Strhující fantasy příběh, který vás polapí a nepustí, dokud jím neprotančíte až na poslední stranu."

- oficiální anotace z www.databazeknih.cz

Pro pokračování klikni na "Další informace" ↓


Zlatá Grai je prvním dílem fantasy tetralogie od české autorky Kristiny Waagnerové.

Temné. Drsné. Kruté. Strhující. Návykové.
Tak nějak bych popsala svoje pocity a myšlenky, které se mi honily hlavou při čtení prvního dílu této série. Autorka si totiž pro své čtenáře připravila naprosto dokonale promyšlený svět, který kolikrát ale funguje úplně zvráceným a temným způsobem.

V příběhu se seznamujeme s Jorrei, kteří jsou potomci andělů. Dále tu jsou Sarrei, kteří se živí krví a dalo by se říct, že jsou to vlastně něco jako upíři. Dále tu existují lidé, kteří žijí spíše divošsky a kočovným stylem života. Žijí tu ale i druidové, čarodějové, démoni, dračí lid a další bytosti. Musím ale uznat, že autorka vše promyslela do nejmenšího detailu. Díky čemuž se první díl může zdát až dost popisný, přímé řeči tu zase tolik není. Já osobně jsem ale spokojená, protože tak rozsáhlý svět s různými rasami byl alespoň náležitě popsán a čtenář má tak dostatek prostoru pro jeho pochopení. Ze začátku se celý text může jevit náročně, než čtenář pochopí, jak jorreiské, sarreiské i lidské rasy fungují a na jakých principech fungují jejich společnosti. Autorka se věnuje každé z nich, nicméně hlavní roli v tomto díle hrají Jorrei, na jejichž území se také odehrává větší část příběhu.

Kniha pak primárně sleduje osudy Arachné Isarell, graiské dívky, která se trénuje u královny divoženek, a Bastiena, který je synem jorreiského knížete a jeho výcvik zaštiťuje nejkrutější z jorreiských princů, Daimón. Oba hlavní hrdinové jsou sympatičtí a je neskutečně zajímavé sledovat, jakým směrem postupují jejich životy. Oba si prošli nesmírně náročným, těžkým a vyčerpávajícím tréninkem a jejich cesty nebyly zpravidla vůbec jednoduché. 

V knize ale najdete krásná přátelství, partnerství, lásku – ať už sourozeneckou či i milostnou, ale naopak také kruté zacházení, boje, násilí i sexuální napadení. Tyto nehezké scény jsou popsány reálně, ale ne až příliš podrobně, takže nemusíte mít žádné obavy. 

Já osobně bych ráda v příběhu objevila více romantické lásky. Ačkoliv doufám, že se třeba dočkám v nějakém z dalších dílů. Zároveň si myslím, že by nejeden čtenář ocenil v knize mapu celého světa nebo alespoň rejstřík jmen a pojmů pro rychlejší orientaci, neboť svět je opravdu rozsáhlý a na čtenáře tak čeká spousta názvů, které se ze začátku mohou hůř pamatovat.

Celkově jsem ale z příběhu nadšená. Kniha se četla skoro sama. Celou dobu jsem byla v napětí, jak příběh bude pokračovat a vůbec jsem si nebyla jistá, co mohu čekat na dalších stranách. Dovolím si dokonce říct, že autorka by směle mohla konkurovat zahraničním fantasy autorům, protože se jí povedlo stvořit naprosto dokonalé fantasy dílo.

Těším se na pokračování!


Hodnocení: 4,5 hvězdičky z 5🌟

Zdroj knižní obálky - www.databazeknih.cz
Zdroj fotek v koláži - www.pinterest.com

Velice děkuji autorce Kristině Waagnerové za poskytnutí eknihy k sepsání této recenze.

5 komentářů:

  1. Já už nečetla fantasy pěkných pár let, ale třeba si jednou zase přečtu. Děkuji za pěknou recenzi. 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. tato fantasy mi nějak utekla... ale dle tvé recenze to vypadá dost dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vůbec to nevypadá špatně :)

    OdpovědětVymazat
  4. O téhle knize jsem před přečtením tvé recenze vůbec nevěděla, ale nevypadá vůbec špatně a obálka se opravdu povedla. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Musím uznat, že to vypadá dost dobře. :)

    OdpovědětVymazat